Frequently Asked Questions

Waarom een saunabezoek?
De sauna stimuleert door middel van koude- en warmtesensaties het ritme van het lichaam, waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Bij een saunabezoek zal de lichaamstemperatuur gemiddeld met 1°C stijgen. Zo breng je een kunstmatige koorts teweeg die de afbraak van afvalstoffen vergroot. De temperatuur van de huid zelf kan echter stijgen met 10°C.

Het geeft een gevoel van transpireren, waardoor de dode huidcellen achteraf snel verwijderd kunnen worden door een scrub met zeezout. Je spieren krijgen meer doorbloeding, waardoor ze ontspannen gaan aanvoelen. Kort samengevat is de sauna een ideale manier om je lichaam te zuiveren en de batterijen van je lichaam geest en spiritualiteit weer op te laden. Hoe verloopt een ‘normaal’ saunabezoek? Bij de start van het saunabezoek neem je een volledige douche, waarbij je je wast met zeep.

Vervolgens droog je jezelf volledig af voor je de sauna binnenstapt. Een droge huid gaat immers sneller transpireren. Als je de sauna binnenstapt, ga je zitten. Je kiest zelf of je op een handdoek gaat zitten of op een bank. Als je op een handdoek gaat zitten, komt er geen zweet terecht op het hout van de kabine. Rechtstreeks zitten op het hout zou immers ook onaangenaam warm kunnen zijn. Ondanks het intense zweten, kun je geen zweetgeur waarnemen. Dat komt omdat zweet op zichzelf geen geur afgeeft, maar wel de bacteriën die zich erin kunnen nestelen.

Het zweet dat je in de sauna produceert, is bacterievrij omdat je je voor je de sauna binnenging volledig hebt gewassen. Je blijft in de saunakabine gedurende 10 tot 15 minuten. Een zandloper aan de wand geeft de tijd aan. Je kunt de kabine altijd eerder verlaten als je vindt dat het voldoende is geweest. Wanneer je het bezoek al liggend hebt doorgebracht, dien je eerst 5 minuten te zitten voor je de sauna verlaat.

Na het verlaten van de sauna moet je je lichaam afkoelen. Zo wordt je hartritme weer zachter. Dat kan je doen door een koude douche te nemen, onder de kantel-emmer te staan of in het dompelbad te springen. Vervolgens kan je lichaam een beetje rust gebruiken. Je lichaam heeft ongeveer 15 minuten rust nodig om op adem te komen. Je kunt hierbij een drankje nuttigen, je lichaam heeft immers veel vocht verloren. Je kunt de bovenstaande cyclus enkele keren herhalen. De meeste saunabezoekers doorlopen deze cyclus twee tot vier keer.